неділя, 18 вересня 2016 р.

Цікаві факти про Колумба


12 жовтня 1492 року раннім холодним ранком матрос шхуни "Пінта" одного з трьох кораблів Христофора Колумба, побачив у підзорну трубу обриси берега і радісно закричав: "Земля!". Ні сам Колумб, жоден з членів його команди, навіть не уявляли собі, що ця подія увійде в історію як день відкриття нової, ще невідомої європейцям частині світу Америки. Сьогодні добірка з цікавих фактів про історію відкриття Америки, яка майже цілком складається з різноманітних помилок, помилок і загадок. 



1. Колумб все своє життя був абсолютно впевнений, що приплив до східного узбережжя Азії, хоча насправді знаходився приблизно в 15 тисячах кілометрів від нього. У той час вже було відомо, що Земля кругла, але ось про розміри земної кулі уявлення були ще дуже неясні. Вважалося, що наша планета набагато менше, і що якщо поплисти з Європи строго на захід, можна знайти короткий морський шлях до Китаю та Індії країни, які своїми шовками і прянощами вже давно вабили мандрівників. Саме цей шлях і мріяв знайти Христофор Колумб. 

2. Щоб переконати короля і королеву Іспанії та їх вчених радників допомогти йому організувати експедицію через океан, Колумбу треба було 7 років. 

У 1485 року Колумб потрапляє в Іспанію. Єдиний спосіб для нього здійснити мрію і відправитися в плавання це отримати підтримку іспанського короля Фердинанда і королеви Ізабелли. Спочатку йому ніхто не вірив. Придворні вчені просто не розуміли, як можна пливучи на захід, потрапити до земель, які знаходяться далеко на сході. Це здавалося чимось абсолютно неможливим. Ось що вони говорили: "Якби навіть і вдалося якось спуститися в іншу півкулю, то як піднятися звідти назад? Навіть при найсприятливішому вітрі кораблю нізащо не піднятися на величезну водяну гору, яку утворює опуклість кулі, якщо навіть припустити, що Земля дійсно куляста.

 Тільки у 1491 році Колумб зміг знову потрапити на прийом до Фердинанду і Ізабеллі і переконати їх в тому, що він дійсно зможе знайти морський шлях до Індії. Колумб на прийомі у іспанського короля Фердинанда і королеви Ізабелли 

3. Команду кораблів довелося збирати з ув'язнених, які відбувають покарання більше ніхто не погоджувався добровільно брати участь в небезпечному плаванні. Ще б! Адже заздалегідь ніяк не можна було передбачити, скільки триватиме ця подорож і які небезпеки можуть зустрітися на шляху. Якщо навіть вчені не відразу повірили в задум Колумба, що вже говорити про простих матросів. 

4. Колумбу було надано три каравели: "Санта-Марія" (близько 40 метрів завдовжки), "Нінья" і "Пінта" (приблизно по 20 метрів). Навіть для того часу ці кораблі були дуже маленькими. 

Відправитися на них через океан, розмістивши 90 чоловік команди, здавалося неймовірно сміливим рішенням. Наприклад, власні ліжка були тільки у самого Колумба, капітанів кораблів і ще кількох членів команди. Матросам ж доводилося спати по черзі на підлозі в тісному трюмі, на сирих бочках і ящиках. І так протягом багатьох тижнів шляху. 


 5. Чим далі кораблі йшли на захід, тим більша паніка охоплювала матросів. 

Їм ще ніколи не доводилося запливати так далеко в океан і настільки віддалятися від рідних берегів. Колумб навіть спеціально вирішив не повідомляти всім про те, яку відстань вже пройдено, і називав набагато менші цифри. З радістю матроси були готові повірити в будь-яку ознаку наближення землі: наприклад, зустрів китів, альбатросів або плаваючі на поверхні води водорості. Хоча насправді, всі ці "прикмети" не мають ніякого відношення до близькості суші. 


Публікацію підготовлено спільно з сайтом цікавих фактів spokki.net

Немає коментарів:

Дописати коментар