неділю, 20 листопада 2016 р.

Мінск-Київ

Представники України з обуренням сприйняли факт, що Білорусь в ООН намагалася заблокувати голосування щодо прийняття резолюції ООН, в якій йшлося про порушення прав людини в Криму. Український представник в ООН - Володимир Ельчанко заявив, що Київ по можливості може переглянути питання співпраці з офіційним Мінськом за те, що Білорусь зайняла в ООН явно антиукраїнську позицію.


«Я мав дуже відверту розмову з постійним представником Білорусі в ООН і все йому висловив. Але в розмові представники білоруського МЗС не змогли привести будь-яких гідних аргументів, які б мені з'ясували причину такої позиції Білорусі. На жаль, це антиукраїнська позиція і я про це можу сказати відкрито », - заявив Володимир Ельчанко.

Чим Білорусь в особі свого представника в ООН Валерія Воронецького так розгнівив Україну?

Справа в резолюції із засудженням порушень прав людини в окупованій Росією Автономній Республіці Крим і Севастополі. У вівторок 15 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН схвалила таку резолюцію. Її автором була Україна, яку підтримала 41 країна. Білорусь намагалася заблокувати резолюцію щодо процедурних причин. Але її пропозицію підтримали тільки 32 делегації, 101 - голосувало проти. Відразу ж після голосування російський МЗС заявив, що це була виключно політично мотивоване рішення, яке їх країні вважає провокацією.

Чи має резолюція якесь практичне значення? Невелике, крім того, що Лукашенко показав себе несамостійним, заляканому, залежним від Москви. Взагалі, варто відзначити, що позиція Білорусі на практиці мало що змінює. «Тепла в двосторонніх відносинах не буде, прагматика і як то кажуть, тільки« реал політик ». Країнам все одно варто звернути увагу питання прикордонного співробітництва, економічні питання ».

Ймовірно в Києві розуміють, що Лукашенко змушений балансувати між Сходом і Заходом, між Україною-Європою і Росією. Він хоче бути хороший і «вашим і нашим», але в разі такого голосування він змушений демонструвати свої союзницькі відносини з Росією. На міжлюдському рівні ця позиція гідна презирства, але в політиці - це цілком нормальне явище.

Немає коментарів:

Дописати коментар